Kompetenta sakkunniga runt om i landet
Hybridarbete är numera vardag och allt fler medarbetare kan bo så långt från kontoret att distansarbete är deras huvudsakliga arbetsform. Utvecklingschef Kati Ahola bor till exempel i Kemi, upphandlingssakkunnig Leo Ahtilinna i Jyväskylä och kategorichef Jussi Känsälä i Lappo. De är alla mycket nöjda med att det är möjligt att arbeta på Hansel trots att de bor på olika håll i landet och ingen av dem har upplevt att avståndet har lett till någon känsla av utanförskap i arbetsgemenskapen. Kati, Leo och Jussi är på kontoret ungefär en gång i månaden.
Utöver den introduktion som ges av den egna chefen och nära kollegor ordnar Hansel några gånger per år introduktionsdagar där nya medarbetare samlas för att lära känna de olika avdelningarnas verksamhet.
”Jag kan inte berömma introduktionen jag fick tillräckligt. De första dagarna gick vi igenom saker med min chef och kollega ansikte mot ansikte på kontoret. Sedan fortsatte vi i Teams före introduktionsmötena som är gemensamma för hela huset och där jag träffade andra nya medarbetare och dem i organisationen som höll inlägg. Jag fick genast en stark känsla av att man alltid kan ställa frågor och att mina kollegor är väldigt tillgängliga”, säger Jussi.
Fungerande verktyg för smidigt distansarbete
Jussi, Kati och Leo från Hansel, som tillbringar de flesta av sina arbetsdagar på distans, betonar att distansarbete till nästan 100 procent inte nödvändigtvis är för alla, men de rekommenderar det varmt för dem som tycker om att vara på egen hand och har en bra arbetsplats och lugn och ro hemma.
”Jag känner mig inte alls ensam. Jag arbetar oftast i projekt i par med någon annan i teamet och jag får också besöka kunder, till exempel för att coacha dem”, säger Kati, som arbetar med utveckling av upphandlingar.
Jussi och Leo, som arbetar med gemensamma upphandlingar, har också ett nära samarbete med andra medarbetare hos Hansel. Kategorichefen bildar ett projektteam med projektledaren och juristen, och den upphandlingssakkunniga hjälper användarna av gemensam upphandling tillsammans med juristen. Man lär snabbt känna sina kollegor när man arbetar i roterande team och nya personer presenteras alltid på intranätet och på personalinfomötena. Ibland pratar man med sina egna teammedlemmar på Teams bara för att höra hur det går.
Leo berättar att kunderna under hans två år på Hansel aldrig har fört fram önskemål om ett personligt möte ansikte mot ansikte utana tt alla möten löper effektivt även på distans. Naturligtvis skulle man ordna ett personligt möte om det behövdes.
”Det finns alltid ett tydligt mål i anbudsprojekten och det går att närma sig det även på avstånd. I utvecklingsarbetet skulle man kanske betona vikten av närvaro. Dessutom finns mina kunder över hela Finland, så det här sättet att arbeta har varit ganska naturligt”, säger Leo.
Tåget tar oss bekvämt direkt till kontoret
Kati har den längsta vägen till kontoret och hon delar en arbetslägenhet med en bekant i Helsingfors, nästan inom synhåll från Posthuset. Kati påpekar att familjesituationen givetvis måste vara sådan att det är möjligt att ha några kontorsdagar. Jussi och Leo, som bor cirka tre timmar bort, besöker också kontoret under dagen, men ibland stannar de också i Helsingfors över natten. Alla föredrar tåget som transportmedel.
”Det är lätt att börja arbeta på tåget. Min chef samlar ärenden som är gemensamma för teamet för dagar i rad vilket passar oss som har långre väg”, säger Leo och tillägger att han inte är den enda långväga resenären i sin enhet.
Alla tre anser att deras beslut att börja på Hansel och arbeta på distans var esynnerligen lyckat och tackar arbetsgivareen för det smarta sättet att möjliggöra distansarbete på hemorten för upphandlingssakkunniga. Leo berättar att han hade funderat på att flytta till huvudstadsregionen, men att det inte har funnits något behov av det eftersom det har fungerat så bra med att jobba i Jyväskylä. Jussi, Kati och Leo påpekar att deras sätt att arbeta också ger dem mycket mer fritid, eftersom de alltid är redo att gå ”på jobbet” direkt på morgonen.
Intressant för dig
Jarkko och Tapio förverkligade sin dröm
För ett par år sedan befann sig Jarkko Hallikainen och Tapio Koivisto i en situation där förändringar i vardagen började intressera dem.
Utbildningar i arbetslivsfärdigheter och för att orka
Hur medarbetarna orka i arbetet och trivs är prioriteras hos Hansel.
Projektakademin såg till personalens önskemål om utbildning
Under 2024 ordnade vi en omfattande utbildningshelhet i projektkompetens i samarbete med Aalto University Executive Education.